Babeczki z marcepanowym nadzieniem

babeczki z marcepanowym nadzieniemSkładniki:
3/4 filiżanki mąki
1/2 filiżanki kakao
1 jajko
3/4 filiżanki cukru
1/3 filiżanki maślanki
1/3 filiżanki kawy (lub wody, jeśli ktoś nie ma ochoty)
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
wiórki z białej czekolady (opcjonalnie)
Dodatkowo na nadzienie:
masa marcepanowa
wiśnie (rozmrożone i odcedzone albo w formie konfitur; zresztą i konfitury, i owoce mogą być dowolne)
 
Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników.
2. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego mokre składniki.
3. Mieszamy wszystko razem. 
4. Formujemy małe placuszki z marcepanu, nadziewamy wiśniami jak pierogi. 
5. Wlewamy trochę ciasta do foremek na mufinki, wkładamy kulki z marcepanu, zalewamy znowu resztą ciasta, do 2/3 wysokości foremek.
6. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C.
 
Moim zdaniem, nie warto szykować polewy, bo gdy wgryzamy się w babeczkę, słodyczą napełnia nas już sam marcepan. 
 

 

This entry was posted in Wypieki and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.