Strata, czyli czerstwego chleba nigdy dość

Znowu danie z resztek, tym razem na słono. Polecam szczególnie tym, którzy chcą się pozbyć zeschłego boczku oraz resztek warzyw.
 
strata z piekarnika
 
Składniki:
kromki czerstwego chleba
2 jajka
śmietana
musztarda
boczek
pomidorki cherry
ser (ja miałam do zużycia fetę)
przyprawy (wedle uznania)
 
Przygotowanie:
1. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy kromki czerstwego chleba.
2. Rozbijamy jajka ze śmietaną, dodajemy musztardy i co nam jeszcze na myśl przyjdzie z przypraw.
3. Zalewamy chleb masą jajeczną i odstawiamy na pół godziny.
Ten czas jest optymalny, ale jak człowiek jest głodny, to wystarczy i pięć minut.
4. Posypujemy wszystko pokrojonym boczkiem i pomidorkami, na koniec sypiemy grubo serem.
5. Zapiekamy w 180ºC ok. 30 minut.
 
Zimą hoduję zawsze rzeżuchę, więc sypię ją na wierzch:
 
strata na talerzu
 
 
 
 
This entry was posted in Słony. Bookmark the permalink.

Comments are closed.