Kasza zamiast mąki

Znalazłam świetny przepis na słodki wypiek bez użycia mąki. Podstawą jest tu kasza manna, która, o dziwo, łudząco przypomina mąkę – tak w smaku, jak w wyglądzie. Dla niedowiarków od razu wstawiam zdjęcie:
Wnętrze babeczki z kaszy manny
Wnętrze babeczki z kaszy manny
Składniki:
1 szklanka daktyli (można dopełnić rodzynkami, jak zabraknie)
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
170 ml maślanki
2 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
50 g stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu (ja dałam wodę pomarańczową)
 
Przygotowanie:
1. Wrzucamy daktyle i rodzynki do maślanki, niech troszkę namokną.
2. Miksujemy wodę, maślankę z bakaliami, cukier i jajka.
3. Wsypujemy kaszę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
4. Pieczemy ok. 30 minut w 170°C.
 
Jeżeli ktoś ma ochotę na babeczki z nadzieniem, nic prostszego:
1. Przygotowujemy nadzienie.
W moim przypadku były to dwie galaretki, przy czym jedną poczęstowałam jeszcze resztką twarogu. 
2. Drążymy dziurkę, zostawiając „kapelusik”.
Można użyć najpierw wykrawaczki do ciastek, a potem dokończyć nożem. 

z dziurką na nadzienie

3. Po upchnięciu nadzienia i nałożeniu „kapelusika” z ciasta ozdabiamy wierzch babeczki, aby ukryć nasze machinacje.

Efekt końcowy prezentuje się tak:

nadzienie a la melba 3

This entry was posted in Wypieki and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.