Co zrobić z żółtkami

To nie wyraz mojej ksenofobii, ale odwieczny problem amatorów bez. Dziś moim rozwiązaniem są pulchne ciastka czekoladowe, które polecam jako zapamiętaną z dzieciństwa słodką kolację. Moja mama piekła nam co prawda biszkopt aromatyzowany kisielem, a nie dwie blachy ciastek, ale sentyment udało się przeszczepić na bardziej.. smakowity grunt.
Na zdjęciu wersja z marcepanem:
 czekoladowe ciastka (Large)
Składniki:
3 żółtka
100 g masła 
50 g cukru 
50 g cukru brązowego
200 g mąki
troszkę śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Przygotowanie:
1. Mieszamy wszystko ze sobą.
2. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy ciastka.
3. Pieczemy ok. 15 minut w 160°C.
This entry was posted in Wypieki and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.