Moje urodzinowe

Sernik czekoladowy w wersji truflowej. Podejrzewam, że gdyby był mniej niewinny, przypominałby Wam Czekoladową Ekspresję, którą można zamówić do kawiarnianego stolika. 
 
Składniki:
500 g mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
śmietana 30%
2 łyżeczki kawy instant
opakowanie ciastek z mąki pełnoziarnistej
masło 
 
Przygotowanie:
1. Kruszymy ciastka na miazgę i mieszamy z masłem.
2. Wykładamy taką masą spód tortownicy i pieczemy w 180°C ok. 8-10 minut.
3. Ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone.
4. Rozpuszczamy czekoladę (ja ją najpierw kroję, żeby topiła się szybko i równomiernie, ale to chyba nieistotne).
5. Zaparzamy 2 łyżeczki kawy 2 łyżkami wrzątku.
6. Ubijamy wszystko razem.
7. Przekładamy masę na podpieczony i ostudzony spód z ciastek.
8. Ja zwykle wstawiam to do lodówki, niech się przechłodzi troszkę, ale w sumie nie jest to potrzebne.
 
Swoją drogą, jakie to ciekawe, że kobiety kochają czekoladę, a mężczyźni wolą smak owoców. 
This entry was posted in Desery, Wypieki and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.