Szybko i z tym, co pod ręką

zapiekanka jajeczna (Large)Po pierwsze – używamy składników tanich i łatwo dostępnych. Czyli zamiast ricotty albo mascarpone bierzemy serek śmietankowy do kanapek, najlepiej o smaku naturalnym. Takie serki długo utrzymują świeżość i mogą być zawsze pod ręką.
Po drugie – dbamy, aby mieć w lodówce jajka i choć jedno warzywo.
Po trzecie – zaopatrujemy się w mrożonki.
Po czwarte – hodujemy zioła. Tj. kupujemy w hipermarkecie miętę czy bazylię i po prostu staramy się je podlewać.
 
Kiedy nachodzi weekend, a nam nie chce się ruszyć na zakupy, przychodzi czas na wykorzystanie zasobów. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy wtedy wszystkie uzbierane przez tydzień resztki i zalewamy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mąki. Tym razem na mój obiad złożyły się:
- szpinak podsmażony z cebulką (wylądował na dnie)
- pomidorki cherry
- resztka fety 
- serek śmietankowy do smarowania pieczywa
- posiekane listki bazylii 
- czosnek
Wszystko zalane masą omletową i zapieczone w 180°C przez ok. 20 min. 
 
This entry was posted in Słony and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.