Migdały na zdrowie

babeczki z migdałów (Large)Składniki:
2 jajka
110 g cukru
90 g mielonych migdałów
1 łyżka dowolnej esencji
 
Przygotowanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Żółtka ucieramy z połową cukru.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, potem dodajemy resztę cukru.
4. Mieszamy wszystkie składniki (najlepiej pianę z białek dodać na końcu).
5. Rozlewamy do foremek. Pieczemy ok. 20 minut w 180°C.
 
Drobna uwaga: babeczki same w sobie są pyszne i ja bym nie zakłócała ich smaku żadnym kremem czy dodatkiem. Trzeba je traktować jak marcepan; służyć im może ewentualnie polewa z gorzkiej czekolady, alem nie próbowała tego połączenia i z czystym sumieniem polecić nie mogę. 
 
This entry was posted in Wypieki and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.