Jak się upić sałatką

Nie posiadam telewizora, ale gdy tylko znajdę się w pobliżu jakiegoś modelu i mogę zapanować nad pilotem, oglądam Food Network. Odtwarzam potem z pamięci niektóre z prezentowanych tam przepisów – tak było choćby z dzisiejszym śniadaniem, które okazało się naprawdę przepyszne. Jedząc sałatkę, miałam wrażenie, że piję orzeźwiający napój, a nie pochłaniam błyskawiczny kuskus z warzywami. Chciałam Was odesłać do przepisu, bo z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu jest zastrzeżony, ale okazało się, że dziś rano zupełnie pomyliłam składniki i mogę z czystym sumieniem je teraz wymienić bez naruszania cudzych praw autorskich (nie mówię biegle w ® i ™, ale liczę, że żaden wielki mistrz nie podpisał się pod tym, com podała poniżej).
 
Składniki:
kuskus
pomidorki cherry
ogórek długi
natka pietruszki
mięta
sok z cytryny
oliwa
 
Przygotowanie:
1. Zalewamy kuskus gorącą wodą i trzymamy pod przykryciem przez kilka minut.
2. Rozkrajamy pomidorki na pół, wyciskamy z nich sok, i dzielimy połówki raz jeszcze na dwa.
3. Drylujemy ogórek z nasionek i kroimy drobno.
4. Rwiemy listki pietruszki i mięty na małe kawałki.
5. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwy. 
6. Mieszamy wszystko razem.
7. Doprawiamy, jak kto ma ochotę.
8. Podajemy zamiast ziemniaków albo innego zapychacza do np. pieczonego łososia,  grillowanego kurczaka albo kulek z ciecierzycy.
This entry was posted in Słony and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.