Kiedy manna sypie się z nieba

Kasza manna, podejście drugie. 
 
babeczka pomarańczowa (Large)
 
Składniki:
2 pomarańcze
90 g masła
80 g cukru
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g kaszy manny
mielone migdały (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
1. Obieramy pomarańcze, kroimy je i miksujemy w blenderze.
2. Ubijamy masło z cukrem.
3. Oddzielnie ubijamy lekko jajka.
4. Mieszamy wszystkie składniki.
5. Nakładamy do ok. 12 foremek na babeczki.
6. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180°C.
 
Nie miałam nic pod ręką na krem, więc zrobiłam do babeczek gęsty sos, miksując w blenderze wiśnie, namoczone w wodzie rodzynki, odrobinkę mleka i sok z owoców czarnego bzu. 
 
Następnym razem:
- zmniejszę ilość masła, a może zastąpię go wcale kilkoma łyżkami oleju
- zmniejszę ilość cukru
- w połowie babeczek zastąpię pomarańcze innymi owocami (po upieczeniu przekroję wszystkie wszerz i dobiorę różnymi połówkami; oczywiście, będę musiała przykryć zabieg kremem ;-)
 
***
Raportuję następujące wnioski:
1. Można dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła i 3 łyżki oliwy.
2. Jeśli dodajemy słodkie owoce, uda się nam obejść bez cukru.
3. Najlepiej sprawdziły się maliny, szczególnie kiedy na babeczkach znalazł się twarogowy krem (serek Twój Smak wymieszany z cukrem pudrem i malinami).
 
This entry was posted in Wypieki and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.