Przekładanki kokosanki

kokosanki przekładane
Składniki:
1,5 filiżanki wiórków kokosowych
1/4 filiżanki cukru pudru (ja domieszałam do tego stewię)
ze 2-3 łyżki cukru dodatkowo
3 jajka
woda różana
Nadzienie: serek śmietankowy na kanapki, cukier puder, sok z połowy limetki
 
Przygotowanie:
1. Mieszamy cukier puder z wiórkami.
2. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy 2-3 łyżki cukru.
3. Mieszamy białka z wiórkami. 
4. Ubijamy chwilę żółtka, dodajemy do masy.
5. Dolewamy wody różanej.
W przepisach podają zawsze ok. pół łyżeczki, ale ja nie czuję róży w upieczonym cieście, dopóki nie dodam do masy mniej więcej 2 łyżek.
6. Formujemy spłaszczone kulki. 
7. Pieczemy ok. 15 minut w 160°C.
8. Studzimy, przekrajamy na pół.
Tak, będą się rozpadać. Ale to nic nie szkodzi.
9. Mieszamy trzepaczką składniki na nadzienie. 
Nie radzę przesadzać z cukrem, bo krem nie powinien być za słodki.
10. Przekładamy ciastka i wstawiamy do lodówki.
 
This entry was posted in Wypieki and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.